Roamingkosten vanaf 15 juni

jun/17220 LIKES

Sinds 15 juni gelden er nieuwe roamingregels in de EU. Kort samengevat kunt u uw Nederlandse bundel ook in het buitenland gebruiken zonder extra kosten te maken.

Deze verandering is ontstaan door een afspraak  over roamingkosten tussen de EU en telecomproviders. Roamingkosten zijn de kosten verbonden aan het gebruik van het netwerk van een buitenlandse aanbieder. Tot 15 juni kwamen die kosten boven op uw normale kosten. Nu is dat niet meer toegestaan. U betaalt voor roaming binnen de EU geen extra kosten naast uw gebruikelijke kosten voor data en telefonie.

Deze ‘roam like at home-‘ regels gelden voor abonnementen en prepaid. Wat er gebeurd als uw bundel op is, verschilt per provider. Bij KPN bijvoorbeeld wordt de snelheid verlaagd en kunt u tegoed bijkopen.  Ook de toepassing van de roamingregels voor Europese landen die geen lid zijn van de EU(Zwitserland, Liechtenstein of Turkije bijvoorbeeld) verschilt per provider. Ook voor Europese overzeese gebieden kunnen andere regels gelden.

U moet ook opletten wanneer u in een periode van vier maanden meer in het buitenland gebruik maakt van uw telefoon dan in Nederland. Uw provider kan dan een toeslag aan u vragen. Daarnaast kan de hoeveelheid data voor roaming beperkt worden tot een ‘redelijke’ hoeveelheid als u een goedkoop abonnement heeft of een abonnement met onbeperkte data. (voor meer informatie; www.consuwijzer.nl)

Nog een uitzondering op dit alles is bellen en sms’en vanuit Nederland naar een ander EU-land. Dat blijft wel extra geld kosten.  Daarnaast kunnen telecomproviders de abonnementstarieven gaan verhogen. De roamingkosten verdwijnen namelijk niet helemaal, want telefoonmaatschappijen mogen onder elkaar wel extra kosten rekenen voor datagebruik en telefonie in het buitenland. De providers kunnen deze kosten doorrekenen aan klanten door abonnementstarieven te verhogen. Of dit gebeurt, is nu nog niet duidelijk.

 

Bronnen

https://www.consuwijzer.nl/telecom-post/mobiele-telefonie/roaming-mobiel-bellen-sms-internetten-buitenland

http://nos.nl/artikel/2044306-eu-schaft-roamingkosten-per-2017-af.html

http://nos.nl/artikel/2176116-vandaag-is-het-zover-wat-betekenen-de-nieuwe-roamingregels-voor-mij.html