Ransomware?

jun/17290 LIKES

ransomware

Iedereen kan slachtoffer worden van ransomeware. Van de allergrootse bedrijven tot de eenmanszaak. Ook privé bent u niet veilig. Ransomeware maakt geen onderscheid van wie de informatie is die versleuteld wordt. Het is dus aan te raden om thuis en op het werk voorzichtig te zijn en uzelf zo goed mogelijk te beschermen.

Wat is ransomeware?
Ransomeware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’. Er zijn verschillende soorten ransomeware. Sommige varianten blokkeren alleen de browser, sommige versleutelen het hele geheugen, andere richten zich alleen op bepaalde bestandstypen. De malware die hiervoor wordt gebruikt kan ook op verschillende manieren op uw computer komen. Bedrijven worden vaak per mail benaderd. U ontvangt bijvoorbeeld een mail die eruitziet als een bericht van een organisatie die u vertrouwd, zoals de politie, Post NL, uw bank of verzekeringsmaatschappij. Wanneer u een bijlage opent of op een link klinkt, gaat het mis. Een andere valkuil zijn online advertenties. Soms worden slachtoffers telefonisch verleid om naar een bepaalde pagina met schadelijke software te surfen of deze te installeren, zoals bij de Microsoft-scam.

Wat kunt u doen?

U denkt misschien; Ik heb een goede virusscanner, is dat voldoende? Nee. Criminelen gebruiken vaak technieken waarmee uw virusscanner omzeild wordt. Dit betekent niet dat u weerloos bent of uw virusscanner niets waard.

Uw virusscanner beschermt u namelijk tijdens het surfen op het internet. Zorg voor software die besmette sites en downloads van kwaardadige bestanden herkend. Bijvoorbeeld een firewall met met sandboxing technologie of anti-virus software met deze functionaliteit. Daarnaast helpt een virusscanner, in combinatie met een goede spam-filter, om besmetting via email te voorkomen. Natuurlijk moet u zelf altijd goed opletten bij het openen van bijlagen en links. Deze phishingquiz van de Consumentenbond kan u hierbij helpen. Een andere mogelijkheid is om kwetsbare document typen automatisch te blokkeren, zoals exe file en script files.

Veel ransomeware maakt gebruik van oude kwetsbaarheden (lekken) in uw software (Windows, Adobe, Java, etc.). Zorg dat uw IT omgeving up-to-date is. Let bovendien op wanneer u bij het uitvoeren van een programma wordt gevraagd; “weet u het zeker ?” Gebruikers klikken veelal geautomatiseerd op ja, maar controleer altijd of dit klopt.

Ondanks dat u alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kunt u toch slachtoffer worden van ransomeware. In dat geval zijn er twee mogelijkheden. De eerste is een recente backup terug te zetten van de data die versleuteld is. De tweede is de criminelen te betalen. Uiteraard is het niet zeker dat dit gebeurd. Zorg dus voor een goede en recente backup!

 

Bronnen

https://www.politie.nl/themas/ransomware.html